De Dialoog: luisteren met je hart

In 2010 maakte ik voor het eerst kennis met de Dag van de Dialoog in Eindhoven en in 2011 was ik gespreksbegeleider aan twee tafels in Best. Ik vond het spannend en allerlei vragen kwamen in me op: Hoe gaat het lopen? Vallen er teveel stiltes, of kunnen mensen juist niet stoppen met praten? Praten ze door elkaar heen? Vinden mensen het wel zo waardevol als ik? Tegelijkertijd keek ik er erg naar uit. Ik was heel benieuwd naar de verhalen van mijn tafelgenoten en vroeg me af hoe ze het zouden vinden om echt naar elkaars verhalen te luisteren.

Wat me meteen opviel, was dat ik erg weinig hoefde in te grijpen. Iedereen gaf elkaar voldoende ruimte om zijn/haar verhaal te vertellen en luisterde met veel interesse. Enkelen vonden het soms wel lastig om niet meteen te reageren op wat anderen vertelden, je zag ze dan op het puntje van hun stoel zitten. Toch liet iedereen elkaar uitpraten.
Ik vond het heel bijzonder om te zien dat het niet nodig bleek gelijk te krijgen: “Dit is zijn/haar mening en ik heb blijkbaar een andere”. Ik merkte dat de deelnemers – en dat geldt zeker ook voor mezelf – meer over hun eigen standpunten en ideeën na gingen denken.

Ook de reacties waren inspirerend: “Als je de dialoog met elkaar aangaat en écht luistert naar elkaar, kost respect hebben voor de ander totaal geen moeite.” “Het is bijzonder te mogen horen hoe iedereen zijn eigen geschiedenis beleeft en welke dromen iemand heeft.” “Ik vind het normaal best moeilijk om in een groepje te praten, maar nu voelde ik me er prettig bij.” “Op de dag van de Dialoog word je uitgedaagd om te horen met je oren… en te luisteren met je hart! Gewoon, zonder te oordelen, en dat is zoals het vaker zou moeten zijn.”

Ik weet zeker dat ik in 2012 weer meedoe: samen met een aantal enthousiastelingen ga ik namelijk de dialoog in Best verder uitbreiden. Eindhoven in Dialoog verspreidt zich dus over de hele regio. En mijn persoonlijke missie? Laat elke dag een Dag van de Dialoog zijn! Doe je mee?

Albert Cras, Best

Reacties zijn gesloten.