Interview: “Echt in gesprek gaan met elkaar, daar word ik zó blij van…”

Petra Dijkhoff, Coordinator Vitalis

– in gesprek met Mw Petra Dijkhoff, winnaar van de Dialoog-award, coördinator Vitalis / Kronehoef – Ankerpunt voor de Wijk.

Nieuw in 2015: elke laatste donderdagmiddag van de maand organiseert Vitalis Kronehoef een Dialoog met bewoners, familie van bewoners, personeel, wijkbewoners en andere geïnteresseerden. Als onderdeel van het initiatief Ankerpunt in de Wijk. Wie mee wil doen is welkom (even opgeven verplicht).

Petra Dijkhoff is de drijvende kracht achter dit initiatief Petra is werkzaam bij Vitalis als Coördinator van het Vitalis-Horst/Kronehoef-Ankerpunt voor de Wijk. Wij gaan met haar in gesprek en worden geraakt door haar enthousiasme.

Petra kreeg in januari j.l. de Dialoog Award van Eindhoven in Dialoog. “Ik was helemaal verbaasd. Ik doe gewoon mijn werk, daar is toch niets bijzonders aan, denk ik dan…” Nou, wij vinden de activiteiten van mensen-verbinder Petra zéker bijzonder. “Ik heb een paar jaar geleden kennis gemaakt met de methodiek van de Dialoog, en bij de eerste uitnodiging wist ik echt niet wat ik kon verwachten. Ik ben er open in gegaan, en werd meteen enthousiast. Sjaak Evers was bij die Tafel de gespreksleider en het onderwerp was ‘Laat ’t groeien’. De Dialoog-methode met de 4 stappen was een openbaring voor me. Met een mix van heel diverse tafelgenoten hebben we met geduld en respect naar elkaar geluisterd, dromen gedeeld, ideeën voor eerste stappen uitgewisseld. Ik besloot: Dit ga ik in mijn werk toepassen, samen met de mensen van Eindhoven in Dialoog.”

Ankerpunt in de wijk Woensel
De locatie Horst/Kronehoef van Vitalis ouderenzorg ligt in de wijk Woensel. Een gemêleerde wijk, met diverse leeftijdsfasen, nationaliteiten, economische situaties, geloven en activiteiten. Petra: “Ik ben vooral geïnteresseerd in mensen. Altijd bezig met de vraag hoe ik kan verbinden. Jongeren met ouderen, en andersom. Hoe kunnen we met elkaar optrekken, van elkaar leren, het leven met elkaar delen. Daarom hebben we hier in het huis bijv een markt op maandagmiddag – open voor iedereen die wil komen. Er hoeft niets, maar er is wel gelegenheid om andere mensen te ontmoeten. Gewoon elkaar tegenkomen op deze markt. Het begin om te komen tot een gesprekje etc. Zo organiseer ik ook een spelletjesmiddag voor onze ouderen met kleuters van een school uit de wijk. Het is een feest om te zien hoe grenzen dan wegvallen. Culturele verschillen en leeftijden doen er niet toe. De ouderen en de kinderen vinden elkaar in het spel.”

Mensen uit de wijk zijn nadrukkelijk welkom aan de maandelijkse Dialoog-tafels die Petra organiseert. “De onderwerpen krijgen we het liefst aangereikt door de deelnemers zelf. Uit de
Dialoog van deze maand komt het onderwerp voor de volgende maand en misschien nog één. Zo wil ik het ook: met en voor elkaar dingen doen in deze wijk.”

Ouderen en Summa College
Vanaf januari zijn er elke maand genoeg deelnemers geweest voor 2 of 3 Tafels van 8 personen. Maar dat gaat niet vanzelf. Zo’n ambitieus initiatief als elke maand een Dialoog-tafel organiseren, ervaart Petra als een vorm van zaaien. “Het is niet zo dat iedereen binnen de organisatie meteen enthousiast is voor de Dialoog-vorm. Je ervaart pas wat deze werkvorm doet, als je meedoet. En als iemand kennismaakt met deze werkvorm en er dan ook zelf mee verder wil – dat doet me zo goed!” De organisatie Eindhoven in Dialoog helpt ook mee om de dondermiddag-Tafels goed te laten draaien. Petra: “Het is mijn speerpunt om te verbinden. Ik nodig dus ook onze leerlingen van het Summa College uit aan de Dialoogtafel. Eén van de praktijkbegeleiders is helemaal pro. Zo groeit de bekendheid met de methode.”

Ambassadeur Dialoog
Wij ontmoeten in mevrouw Dijkhoff een ambassadeur van de Dialoog-methode. Petra: “Ik geniet van het onderlinge respect in de Dialoog, de wisselende onderwerpen, het contact tussen jong en ouder, tussen heel verschillende mensen. En ik ben altijd blij en verrast met de waardevolle denkstappen die je tijdens een Dialoog voor jezelf maakt. Ik beveel iedereen aan tenminste een keer mee te doen. Bij ons of in de Week van de Dialoog, in November.”

Hartelijke dank voor het gesprek en heel veel succes met alles Petra!

Rianne van der Zanden en Marjan vd Brink
Eindhoven
april 2015

Reacties zijn gesloten.