Mijn dag krijgt kleur door de creativiteit die in onze Dialogen zit: Maak het mee® is gestart

Ervaringen van Piet-Heyn Goedhart, gespreksbegeleider bij Eindhoven in Dialoog.

Eindhoven in Dialoog werd halverwege 2015 uitgenodigd om Gemeente Eindhoven mee te helpen een initiatief voor Inwonerparticipatie vorm te geven: het programma Maak ’t Mee® .  Op 7 en 8 april j.l. zijn de eerste gezamenlijk georganiseerde Dialogen met burgers, gemeenteraadsleden en ambtenaren gehouden. Piet-Heyn Goedhart was één van de gespreksbegeleiders bij dit gemeente-initiatief Maak het mee®.

Piet-Heyn: “Vertrouwen en zelfvertrouwen zijn voor mij belangrijke woorden, als ik denk aan mijn ervaringen met onze Dialogen en het team Eindhoven in Dialoog waar ik lid van ben. Tijdens de Dialogen die ik meemaakte bij Maak het mee® zag ik leuke dingen gebeuren die daar bij aansluiten.”

Tijdens deze ronde van Maak het Mee® waren er 5 tafels op donderdagavond en 10 tafels op vrijdagmiddag. Zowel burgers, raadsleden en ambtenaren deden mee. “Ik had bijvoorbeeld een tafel met hele leuke lieden, die perfect bij elkaar pasten in de wijkontwikkeling/ woningcorporatie waar ze enthousiast over waren. We kregen ruimte, bij Thuis in het fraaie nieuwe kantoor aan de Kronenhoefstraat/Rondweg. Aan het begin van een Dialoog kennen de deelnemers elkaar meestal helemaal niet. En in de twee uur van Dialoog ontstaat er regelmatig een vertrouwelijkheid die ik steeds als bijzonder ervaar. Dat gebeurde nu bij de diverse gespreksrondes bij Maak het mee® ook.

De creativiteit die onze gespreksvorm Dialoog losmaakt, maakt me iedere keer heel blij. In mijn rol als gespreksbegeleider probeer ik mensen te prikkelen om hun inbreng echt persoonlijk te maken. In onze Dialogen is het een belangrijke regel dat er rust en vertrouwelijkheid is, en dat iedereen luistert naar degene die aan het woord is. De veiligheid van ‘wat je zegt blijft hier en niemand valt je in de rede’ Door mijn manier van vragen stellen, probeer ik mijn tafeldeelnemers uit te dagen. Zodat de gesprekken verrassend worden, levendig en tot onverwachte inzichten leiden. “

Door Piet-Heyn Goedhart

Reacties zijn gesloten.