Uitluisteren kun je leren! – Blog van partner Coach Sander Vrugt van Keulen

Uitluisteren is één van de gesprekstechnieken die we gebruiken binnen de Dialoog-aanpak. Het is ook de moeilijkste. Maar als je deze techniek onder de knie hebt, is hij uitermate waardevol.

“Coach Sander” is al diverse jaren bij Eindhoven in Dialoog betrokken en geeft je in dit blogartikel tips om uitluisteren te leren en zelf toe te passen. Goed luisteren is de essentie van uitluisteren. Gemakshalve is de techniek in dit artikel uitgesplitst in drie onderdelen. Als je zelf uitluisteren in de praktijk wilt brengen, hoef je alleen deze drie onderdelen stap voor stap te volgen.

stap 1: uitluisteren = luisteren

stap 2: uitluisteren = je mening uitstellen
Dit is de moeilijkste stap, want je vindt al snel ergens iets van. Maar essentieel voor uitluisteren is dat je je eigen mening uitstelt. Jouw mening – in welke vorm dan ook – kleurt het verhaal van de ander. Als je daar aan toegeeft, hoor je niet het complete verhaal.

Wat gebeurt er als je die ‘gekleurde bril’ niet opzet? Je laat je gesprekspartner in zijn waarde. En je laat hem zijn verhaal van A tot Z vertellen. Ervaar het zelf maar eens. Het opent nieuwe werelden!

stap 3: uitluisteren = verklarende vragen stellen
Sander nodigt je uit om mee te doen met de gesprekbegeleiderscursus voor Eindhoven in Dialoog.
Het hele artikel vind je hier. Aanbevolen! Veel succes.

Reacties zijn gesloten.